Bc. Lukáš Gajdoš

Diplomová práce

Příprava a charakterizace lektinů z bakterie Photorhabdus luminescens

Preparation and characterization of lectins from bacterium Photorhabdus luminescens
Abstract:
Lectins belong to the group of proteins that specifically and reversibly bind carbohydrates. One of the biological consequences of this interaction is a molecular recognition in host-pathogen interactions. Bacterial lectins may function as virulent factors that enable bacteria to bind surface glycans on the host cells and initiate colonization and host infection. This is one of the reasons why some …více
Abstract:
Lektiny patří mezi skupinu proteinů, které dokáží reverzibilně a specificky interagovat se sacharidy. Jedním z biologických následků této interakce je molekulární rozpoznání v rámci hostitelsko-patogenních interakcí. Bakteriální lektiny mohou působit jako virulentní faktory, které umožňují vazbu na povrchové sacharidy hostitelských buněk a tím iniciovat kolonizaci a infekci hostitele. Proto jsou v …více
 
 
Jazyk práce: slovenština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 11. 5. 2017

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 6. 6. 2017
  • Vedoucí: prof. RNDr. Michaela Wimmerová, Ph.D.
  • Oponent: Mgr. Josef Houser, Ph.D.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta

Masarykova univerzita

Přírodovědecká fakulta

Magisterský studijní program / obor:
Biochemie / Analytická biochemie