Bc. Lukáš Gajdoš

Master's thesis

Příprava a charakterizace lektinů z bakterie Photorhabdus luminescens

Preparation and characterization of lectins from bacterium Photorhabdus luminescens
Abstract:
Lectins belong to the group of proteins that specifically and reversibly bind carbohydrates. One of the biological consequences of this interaction is a molecular recognition in host-pathogen interactions. Bacterial lectins may function as virulent factors that enable bacteria to bind surface glycans on the host cells and initiate colonization and host infection. This is one of the reasons why some …more
Abstract:
Lektiny patří mezi skupinu proteinů, které dokáží reverzibilně a specificky interagovat se sacharidy. Jedním z biologických následků této interakce je molekulární rozpoznání v rámci hostitelsko-patogenních interakcí. Bakteriální lektiny mohou působit jako virulentní faktory, které umožňují vazbu na povrchové sacharidy hostitelských buněk a tím iniciovat kolonizaci a infekci hostitele. Proto jsou v …more
 
 
Language used: Slovak
Date on which the thesis was submitted / produced: 11. 5. 2017

Thesis defence

  • Date of defence: 6. 6. 2017
  • Supervisor: prof. RNDr. Michaela Wimmerová, Ph.D.
  • Reader: Mgr. Josef Houser, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta

Masaryk University

Faculty of Science

Master programme / field:
Biochemistry / Analytical Biochemistry