Změny obsahu vitamínu A při různých kulinárních úpravách – Bc. Jana Vavřičková
Bc. Jana Vavřičková
Bachelor's thesis
Změny obsahu vitamínu A při různých kulinárních úpravách
The changes in vitamine A content during various kitchen treatments
Abstract:
Vitamíny rozpustné v tucích jsou nepolární hydrofobní molekuly odvozené od isoprenu. Vitamín A se v potravinách vyskytuje jako retinol a také ve formě provitamínu beta- karotenu. Vitamín A a jeho deriváty mají nezastupitelnou funkci v procesu genové exprese, vidění či syntéze glykoproteinů. Vitamíny obecně jsou nestabilní při kulinárních úpravách a výjimkou není ani vitamín A. Tato práce se zabývá …moreAbstract:
Fat-soluble vitamins are non-polar hydrophobic molecules derived from isoprene. Vitamin A is frequently found in foods in the form of retinol and provitamin, beta - carotene. Vitamin A and its derivatives have a vital function in the process of gene expression, vision and synthesis of glycoproteins. Vitamins are generally unstable in culinary adjustments and there is no exception in vitamin A. This …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 6. 2010
Thesis defence
- Date of defence: 2. 9. 2010
- Supervisor: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
Vavřičková, Jana. Změny obsahu vitamínu A při různých kulinárních úpravách. Pardubice, 2010. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyBachelor programme / field:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs