Antimikrobiální účinek extraktů kůry vybraných kambodžských rostlin tradičně používaných proti kažení palmové šťávy – Bc. Veronika Paťhová
Bc. Veronika Paťhová
Master's thesis
Antimikrobiální účinek extraktů kůry vybraných kambodžských rostlin tradičně používaných proti kažení palmové šťávy
Antimicrobial activity of selected Cambodian barks traditionaly used to prevent sugar palm juice spoilage
Abstract:
Pro prodloužení údržnosti se do palmových šťáv tradičně přidává kůra některých druhů stromů. Cílem této diplomové práce bylo ověřit antimikrobiální aktivitu etanolových extraktů z kůry Azadirachta indica A. Juss., Hopea odorata Roxb., Careya arborea Roxb. a Hopea pierrei Hance proti mikroorganismům Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus cereus, Candida albicans a …moreAbstract:
To prolong the shelf life od palm juice is traditionally added the bark of some tree species. The aim of this diploma thesis was to check an antimicrobial activity of ethanol extracts from barks of Azadirachta indica A Juss., Hopea odorata Roxb., Careya arborea Roxb. And Hopea pierrei Hance against microorganisms Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus cereus, Candida …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 7. 2020
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Pavel Nový, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
PAŤHOVÁ, Veronika. \textit{Antimikrobiální účinek extraktů kůry vybraných kambodžských rostlin tradičně používaných proti kažení palmové šťávy}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2020. Available from: https://theses.cz/id/kzykdn/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Nutrition and Foodstuffs / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Antimikrobiální aktivita extraktů z kopřivy dvoudomé (Urtica dioica)
Július Zemaník -
Antimikrobiální aktivita extraktů z řepíku lékařského (Agrimonia eupatoria)
Viktor Bartošík -
Antimikrobiální aktivita hemolymfy včely medonosné, Apis mellifera L.
Miroslav Vacl -
Antibakteriální aktivita a synergický potenciál fenolických sloučenin z kůry kořenů Morus alba
Gabriela Škovranová -
Evaluation of new and promising botanical preparations on insecticidal activity of brassica vegetable pests
Nambe Jababu -
Vliv extraktů kůry vybraných kambodžských rostlin na etanolové kvašení a růst kontaminujících mikroorganismů v nápojích
Polina Cherepanova -
Rozšíření provozovny juice baru
Kateřina Zdráhalová -
Owasp Juice Shop a jeho možnosti využití při praktické výuce bezpečnosti webových aplikací
Kristýna Hasilíková
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights