Structure-functional studies of lectins from pathogenic organisms – Mgr. Lenka Malinovská, Ph.D.
Mgr. Lenka Malinovská, Ph.D.
Disertační práce
Structure-functional studies of lectins from pathogenic organisms
Structure-functional studies of lectins from pathogenic organisms
Anotace:
Lektiny jsou proteiny, které specificky vážou sacharidy. Uplatňují se v interakcích mezi mikroorganismy a jejich hostiteli v rámci symbiotických i parazitických vztahů. Mikroorganismy mohou využívat lektiny k adhezi na hostitelské buňky, což výrazně podporuje vznik infekce. Zablokování lektinů může zamezit přichycení patogenů na tkáně hostitele a zarazit tak chorobu již v zárodku. Tento předpoklad …víceAbstract:
Lectins are specific carbohydrate-binding proteins important in both symbiotic and parasitic interactions between microorganisms and hosts. These proteins can mediate adhesion to host cells and promote development of infections. Therefore, blocking of lectins could prevent the attachment of pathogens to host tissues and stop outbreak of diseases at the very beginning. This assumption is the principle …více
Jazyk práce: angličtina
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 7. 9. 2012
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/tjtlt/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 10. 10. 2012
- Vedoucí: prof. RNDr. Michaela Wimmerová, Ph.D.
- Oponent: prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc., prof. Ing. Jitka Moravcová, CSc.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaDoktorský studijní program / obor:
Biochemie (čtyřleté) / Biomolekulární chemie
Práce na příbuzné téma
-
In vitro and in silico mutagenesis of lectins from pathogenic organisms
Lenka Adamová -
Structure-functional studies of lectins from pathogenic organisms
Josef Houser -
Structure - function studies of lectins from opportunistic bacteria
Ondřej Šulák -
Structure-functional analysis and molecular modeling of interactions of bacterial lectins and saccharides
Jan Adam