Hodnocení rezistence k fuzarióze klasu pluchaté pšenice (špalda) v porovnání s pšenicí setou – Bc. Markéta Cirusová
Bc. Markéta Cirusová
Master's thesis
Hodnocení rezistence k fuzarióze klasu pluchaté pšenice (špalda) v porovnání s pšenicí setou
Evaluation of resistence of hulled wheat (spelt) against fusarium head blight in comparsion with common wheat
Anotácia:
Podle získaných dat lze říci, že pšenice špalda (Triticum spelta) je odolnější vůči napadení houbami rodu Fusarium a akumulaci mykotoxinů v zrnu než pšenice setá (Triticum aestivum), nelze však říci, že je pšenice špalda naprosto bezpečná. Mezi odrůdami pšenice špaldy byly významné rozdíly v akumulaci DON v zrnu. Např. průměrný obsah DON v zrnu odrůdy Ebners Rotkorn byl 3,1 mg/kg a odrůda Schnottwiler …viacAbstract:
According the data we can say that spelt (Triticum spelta) is more resistant to attack Fusarium fungi and accumulation of mycotoxins in grain then common wheat (Triticum aestivum), but spelt is not absolutely safe. Among the spelled varietes, there we signifiant differences in DON accumulation in grain. The average DON kontent of the Ebners Rotkorn grains was 3.1 mg/kg and the Schnottwiler Weisskorn …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 12. 4. 2019
Obhajoba závěrečné práce
- Vedúci: prof. Ing. Pavel Ryšánek, CSc.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
CIRUSOVÁ, Markéta. \textit{Hodnocení rezistence k fuzarióze klasu pluchaté pšenice (špalda) v porovnání s pšenicí setou}. Online. Diplomová práca. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2019. Dostupné z: https://theses.cz/id/letrda/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / odbor:
Farm Products Quality and Processing / Farm Products Quality and Processing
Práce na příbuzné téma
Názov
Vložil
Vložené
Práva