Metabolismus fytoestrogenů v trávicím traktu krav – RNDr. Jitka Kašparovská, Ph.D.
RNDr. Jitka Kašparovská, Ph.D.
Disertační práce
Metabolismus fytoestrogenů v trávicím traktu krav
Phytoestrogen metabolism in the gastrointestinal tract of cows
Anotace:
V životním prostředí můžeme nalézt několik druhů látek s estrogenní aktivitou. Jednou skupinou jsou rostlinami produkované fytoestrogeny. Celá řada těchto rostlinných látek je součástí naší stravy a díky své estrogenní aktivitě mohou působit na naše zdraví. Práce se zabývá majoritními isoflavony vyskytujícími se v sóji luštinaté (Glycine max) daidzeinem, genisteinem a glyciteinem. Dále se věnuje metabolitu …víceAbstract:
Several types of compounds with estrogenic activity can be found in the environment. Many of these compounds, primarily those derived from plants, are part of our diet and, due to their estrogenic activity, can affect our health. The thesis deals with the major isoflavones found in soybean (Glycine max): daidzein, genistein and glycitein. It also deals with the daidzein metabolite equol, which is produced …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 9. 5. 2017
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/h3h1i/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 2. 6. 2017
- Vedoucí: doc. Ing. Martin Mandl, CSc.
- Oponent: doc. Mgr. Jan Muselík, Ph.D., doc. RNDr. Ludmila Zajoncová, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaDoktorský studijní program / obor:
Biochemie (čtyřleté) / Biochemie
Práce na příbuzné téma
-
Sledování změn hladiny fytoestrogenů v ruminální tekutině
Adéla Osičková -
Stanovení fytoestrogenu genisteinu v bachorové tekutině
Michaela Nešporová -
Stanovení fytoestrogenů v ruminální tekutině
Hana Kuchaříková -
Sledování hladin jetelových isoflavonoidů v ruminální tekutině v bioreaktoru v přítomnosti objemovém typu krmiva
Kateřina Kailová -
Stanovení equolu v bachorové tekutině
Monika Nešporová -
Hladiny equolu a isoflavonů v jogurtech v závislosti na jejich dávce v krmivu
Martin Štěpánek -
Equol a funkční potraviny
Kateřina Jahodová -
Hladiny equolu a isoflavonů v jogurtech v závislosti na jejich dávce v krmivu
Martin Štěpánek