Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu – Hana Hanzlíková
Hana Hanzlíková
Bakalářská práce
Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu
Characteristics, Properties and Utilization of Curcumin
Anotace:
Bakalářská práce je zaměřena na popis kurkuminu, jeho vlastnosti a využití. Kurkumin je barvivo přírodního původu, které se vyrábí z oddenků rostliny Curcuma longa, a to extrakcí vysušeného prášku vyrobeného z kořene rostliny s vhodným rozpouštědlem jako je aceton, ethylacetát, methanol, ethanol a hexan. Má své využití v potravinářství jako barvivo E100. Využívá se také v lidovém léčitelství, k potlačení …víceAbstract:
Bachelor's thesis is focused on description, properties and utilization of curcumin. Curcumin is a natural colorant which is extracted from the dried root of the rhizome of Curcuma longa. Dried powder is made from the rhizome that is extracted with a suitable solvent such as acetone, ethyl acetate, methanol, ethanol, and hexane. Curcumin is used in food industry as food colorant E100. It is also used …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 17. 5. 2019
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Hanzlíková, Hana. Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu. Zlín, 2019. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie a řízení v gastronomii
Práce na příbuzné téma
-
Biologické účinky rostliny kurkumovník dlouhý (Curcuma longa)
Tereza Svěchotová -
Studium stability kurkuminu
Monika Sekaninová