Hana Hanzlíková

Bachelor's thesis

Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu

Characteristics, Properties and Utilization of Curcumin
Abstract:
Bakalářská práce je zaměřena na popis kurkuminu, jeho vlastnosti a využití. Kurkumin je barvivo přírodního původu, které se vyrábí z oddenků rostliny Curcuma longa, a to extrakcí vysušeného prášku vyrobeného z kořene rostliny s vhodným rozpouštědlem jako je aceton, ethylacetát, methanol, ethanol a hexan. Má své využití v potravinářství jako barvivo E100. Využívá se také v lidovém léčitelství, k potlačení …more
Abstract:
Bachelor's thesis is focused on description, properties and utilization of curcumin. Curcumin is a natural colorant which is extracted from the dried root of the rhizome of Curcuma longa. Dried powder is made from the rhizome that is extracted with a suitable solvent such as acetone, ethyl acetate, methanol, ethanol, and hexane. Curcumin is used in food industry as food colorant E100. It is also used …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 5. 2019

Thesis defence

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Hanzlíková, Hana. Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu. Zlín, 2019. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe

Tomas Bata University in Zlín

Faculty of Technology

Bachelor programme / field:
Chemistry and Food Technologies / Technology and Management in Gastronomy

Theses on a related topic