Přírodní barviva a jejich stálobarevnost v potravinářských výrobcích – Bc. Zuzana Hledíková
Bc. Zuzana Hledíková
Master's thesis
Přírodní barviva a jejich stálobarevnost v potravinářských výrobcích
Natural colorants and their color fastness in food products
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá přírodními barvivy a jejich stálebarevností v potravinářských výrobcích. Cílem práce bylo vypracovat literární rešerši na základě odborné literatury a provést analýzu změn přírodních barviv v sirupech o různé refrakci. Bylo testováno 12 přírodních barviv od 3 různých dodavatelů po dobu 21 dní v sirupech o refrakci 0 °Brix, 8 °Brix, 32,5 °Brix a 65 °Brix a hodnotami pH …moreAbstract:
This master’s thesis deals with natural colorants and their color fastness in food products. The aim of this thesis was to elaborate a literature review based on scientific literature and carry out an analysis of color changes in sirups with various refraction. 12 natural colorants from 3 different suppliers were tested in sirups with refraction 0 °Brix, 8 °Brix, 32,5 °Brix and 65 °Brix and pH values …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 4. 2021
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Tomáš Gregor, Ph.D.
- Reader: Petr Otřísal, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
HLEDÍKOVÁ, Zuzana. \textit{Přírodní barviva a~jejich stálobarevnost v~potravinářských výrobcích}. Online. Master's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2021. Available from: https://theses.cz/id/lqcsig/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesMaster programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology