Vývoj nového molekulárního markeru vhodného pro detekci enhanceru genu MdMYBA zodpovědného za červenou barvu slupky jablek – Bc. Vera Zakamennaia
Bc. Vera Zakamennaia
Master's thesis
Vývoj nového molekulárního markeru vhodného pro detekci enhanceru genu MdMYBA zodpovědného za červenou barvu slupky jablek
Development of a new molecular marker suitable for the detection of the enhancer of the MdMYBA gene responsible for the red color of apple skin
Anotácia:
Jabloně jsou nejdůležitějším ovocnou komoditou mírného pásma. Plody jabloně jsou součástí vyváženého jídelníčku. Šlechtitelské cíle zahrnují zlepšování odolnosti jabloní vůči škůdcům i zlepšení barvy slupky plodů. Schopnost jablek syntetizovat a kumulovat pigmenty je především geneticky řízena. Syntéza červených pigmentů – antokyanů je řízena genem pro transkripční faktor MdMYBA. V regulaci exprese …viacAbstract:
Abstract. Apple trees are the most important fruit commodity of the temperate zone. Apple fruits are part of a balanced diet. Breeding objectives include improving apple tree resistance to pests as well as improving fruit skin colour. The ability of apples to synthesise and accumulate pigments is mainly genetically controlled. The synthesis of red anthocyanin pigments is controlled by the MdMYBA …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 21. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 16. 5. 2023
- Vedúci: doc. Dr. Ing. Pavel Vejl
- Oponent: Radek Vávra, Mgr., externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ZAKAMENNAIA, Vera. \textit{Vývoj nového molekulárního markeru vhodného pro detekci enhanceru genu MdMYBA zodpovědného za červenou barvu slupky jablek}. Online. Diplomová práca. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/m7xzcj/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / specializace:
Biotechnology / Biotechnology and Plant Breeding
Práce na příbuzné téma
Názov
Vložil
Vložené
Práva