Nutriční a toxikologické zhodnocení sladidel povolených k použití v Evropské unii – Andrea Hégrová
Andrea Hégrová
Bachelor's thesis
Nutriční a toxikologické zhodnocení sladidel povolených k použití v Evropské unii
Nutritional and toxicological evaluation of sweeteners allowed to use in European Union
Abstract:
Bakalářská práce „Nutriční a toxikologické zhodnocení sladidel povolených k použití v Evropské unii“ řeší problematiku sladidel použitelných v potravinách. Práce byla zaměřena na přírodní i syntetická sladidla vyskytující se v potravinách na jejich glykemický index, sladivost, výživové hledisko, metabolismus a toxikologické působení na člověka. Cílem práce bylo sestavit seznam sladidel povolených v …moreAbstract:
The bachelor's thesis "Nutritional and toxicological evaluation of sweeteners authorized for use in the European Union" addresses the problematics of sweeteners used in foodstuffs. The work was focused on natural and synthetic sweeteners occurring in foods, their glycemic index, sweetness, nutritional aspects, metabolism, and toxicological effects on humans. The aim of the work was to compile a list …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 22. 4. 2021
Thesis defence
- Supervisor: prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
HÉGROVÁ, Andrea. \textit{Nutriční a~toxikologické zhodnocení sladidel povolených k~použití v~Evropské unii}. Online. Bachelor's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2021. Available from: https://theses.cz/id/m9ac2p/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology
Theses on a related topic
-
Potravinářská sladidla
Leona Beránková -
Preference sladidel u konzumentů v ČR
Lenka Trnková -
Schopnost bakterií využívat syntetická sladila a cukerné alkoholy jako zdroj energie
Tereza Procházková -
Cukerné alkoholy, jejich příprava a použití
Jaroslava Daňsová -
Vyhledávání proteinů interagujících s cukry v genomu vybraných organismů
Daniela Repelová -
Cukry ve výživě
Veronika KYTKOVÁ -
Cukry a sladidla v lidské výživě
Kateřina Otrusinová -
Cukry v naší potravě a kolem nás
Simona Rychnová