Ing. Martina Hrabalíková

Doctoral thesis

Imobilizace biologicky aktivních látek v matrici vodorozpustného polymeru

Immobilization of Biologically Active Compounds in the water-soluble polymer matrix
Abstract:
Tato práce se zabývá problematikou imobilizace biologicky aktivních látek majících původ v syrovátce do matrice vodorozpustného polymeru za účelem přípravy antimikrobiálního systému pro potravinářské aplikace. Studovanými bioaktivními látkami byly bakteriocin nisin a kyselina mléčná v kombinaci s polyvinylalkoholem pro přípravu fólií a mikrosfér. Mezi stěžejní výstupy patří popis interakce polyvinylalkoholu …more
Abstract:
This thesis deals with immobilization of biologically active compounds, originating from whey, into matrix of water-soluble polymer for preparation of antimicrobial systems with applicability in food industry. A bacteriocine, nisin and lactic acid in combination with polyvinyl alcohol were studied for preparation of antimicrobial foils and microspheres. The description of polyvinyl alcohol-lactic acid …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 1. 3. 2015
Accessible from:: 1. 3. 2015

Thesis defence

  • Date of defence: 22. 4. 2015
  • Supervisor: doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Hrabalíková, Martina. Imobilizace biologicky aktivních látek v matrici vodorozpustného polymeru. Zlín, 2015. disertační práce (Ph.D.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti od 1.3.2015

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou od 1. 3. 2015 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe

Tomas Bata University in Zlín

Faculty of Technology

Doctoral programme / field:
Food Chemistry and Technology / Food Technology