Přírodní a umělá sladidla a jejich metabolismus v lidském organismu – Alice Kemrová
Alice Kemrová
Bakalářská práce
Přírodní a umělá sladidla a jejich metabolismus v lidském organismu
Natural and artificial sweeteners and their metabolism in the human body
Anotace:
Termín „sladidla“ zahrnuje heterogenní skupinu přírodních i syntetických látek, které při příjmu potravou vyvolávají sladkou chuť. Nejvýznamnějšími přírodními sladidly jsou cukry, které náleží mezi sacharidy. Sacharidy hrají důležitou roli v lidské stravě, jsou zdrojem energie (4 kcal/g), determinují senzorické vlastnosti potravin (chuť, textura, přijatelnost) a mají vliv na fyziologii, neboť zvyšují …víceAnotace:
čné vzhledem k mnoha proměnným. Prozatímní výsledky připouští, že dlouhodobá konzumace některých sladidel by mohla měnit diverzitu lidské střevní mikrobioty (sukralosa, acesulfam-k), a také zvyšovat schopnost bakterií tvořit biofilm a měnit mikrobiální rovnováhu (sukralosa, sacharin a aspartam) (Wąsik et al. 2023). Nicméně žádný jasný důkaz, že konzumace umělých sladidel ve schváleném množství nepříznivě …víceAbstract:
The term “sweeteners” includes a heterogeneous group of natural and synthetic substances that produce a sweet taste when ingested. The most significant natural sweeteners are sugars, which belong to carbohydrates. Carbohydrates play an important role in the human diet, they are a source of energy (4 kcal/g), determine the sensory properties of food (taste, texture, acceptability) and have an effect …víceAbstract:
he ability of bacteria to form a biofilm and change the microbial balance (sucralose, saccharin and aspartame) (Wąsik et al. 2023). However, there is no clear evidence that consumption of artificial sweeteners in approved amounts adversely affects the gut microbiota in humans (Hughes et al. 2021). Clearly, further well-controlled long-term human studies investigating the effects of different artificial …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 1. 5. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 28. 5. 2024
- Vedoucí: Ing. Barbora Burešová, Ph.D.
- Oponent: Zora Kotíková, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
KEMROVÁ, Alice. \textit{Přírodní a umělá sladidla a jejich metabolismus v lidském organismu}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/mgubqy/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Anaerobní střevní bakterie a jejich význam
Žaneta Padevětová -
Střevní sulfát redukující bakterie: morfologická a fyziologická charakteristika.
Oľga Leščanová -
Endosymbiotcké bakterie asociované s domácími roztoči
Eliška Třešňáková -
Enterální výživa jako růstové médium pro střevní bakterie
Monika Štemberková -
Hodnocení obsahu sladidel v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka
Linda Prokopová
Název
Vložil
Vloženo
Práva