Přírodní a umělá sladidla a jejich metabolismus v lidském organismu – Alice Kemrová
Alice Kemrová
Bachelor's thesis
Přírodní a umělá sladidla a jejich metabolismus v lidském organismu
Natural and artificial sweeteners and their metabolism in the human body
Abstract:
Termín „sladidla“ zahrnuje heterogenní skupinu přírodních i syntetických látek, které při příjmu potravou vyvolávají sladkou chuť. Nejvýznamnějšími přírodními sladidly jsou cukry, které náleží mezi sacharidy. Sacharidy hrají důležitou roli v lidské stravě, jsou zdrojem energie (4 kcal/g), determinují senzorické vlastnosti potravin (chuť, textura, přijatelnost) a mají vliv na fyziologii, neboť zvyšují …moreAbstract:
čné vzhledem k mnoha proměnným. Prozatímní výsledky připouští, že dlouhodobá konzumace některých sladidel by mohla měnit diverzitu lidské střevní mikrobioty (sukralosa, acesulfam-k), a také zvyšovat schopnost bakterií tvořit biofilm a měnit mikrobiální rovnováhu (sukralosa, sacharin a aspartam) (Wąsik et al. 2023). Nicméně žádný jasný důkaz, že konzumace umělých sladidel ve schváleném množství nepříznivě …moreAbstract:
The term “sweeteners” includes a heterogeneous group of natural and synthetic substances that produce a sweet taste when ingested. The most significant natural sweeteners are sugars, which belong to carbohydrates. Carbohydrates play an important role in the human diet, they are a source of energy (4 kcal/g), determine the sensory properties of food (taste, texture, acceptability) and have an effect …moreAbstract:
he ability of bacteria to form a biofilm and change the microbial balance (sucralose, saccharin and aspartame) (Wąsik et al. 2023). However, there is no clear evidence that consumption of artificial sweeteners in approved amounts adversely affects the gut microbiota in humans (Hughes et al. 2021). Clearly, further well-controlled long-term human studies investigating the effects of different artificial …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 1. 5. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 28. 5. 2024
- Supervisor: Ing. Barbora Burešová, Ph.D.
- Reader: Zora Kotíková, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KEMROVÁ, Alice. \textit{Přírodní a umělá sladidla a jejich metabolismus v lidském organismu}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2024. Available from: https://theses.cz/id/mgubqy/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Anaerobní střevní bakterie a jejich význam
Žaneta Padevětová -
Střevní sulfát redukující bakterie: morfologická a fyziologická charakteristika.
Oľga Leščanová -
Endosymbiotcké bakterie asociované s domácími roztoči
Eliška Třešňáková -
Enterální výživa jako růstové médium pro střevní bakterie
Monika Štemberková -
Hodnocení obsahu sladidel v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka
Linda Prokopová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights