Mikrobiologické ukazatele kvality jedlého hmyzu – Bc. Veronika Kulhavá
Bc. Veronika Kulhavá
Master's thesis
Mikrobiologické ukazatele kvality jedlého hmyzu
Microbiological quality indicators of edible insects
Abstract:
V posledních letech přitahuje jedlý hmyz celosvětovou pozornost. Kvůli stálému růstu populace se zvyšují nároky na produkci potravin, což zatěžuje životní prostředí. Hmyz se jeví jako slibný alternativní zdroj potravy s kvalitními živinami, jejichž obsah a složení předčí i konvenční zdroje. Oproti jiným zdrojům živočišných bílkovin má hmyz vysokou schopnost konverze živin na biologickou hmotu. Konzumace …moreAbstract:
In recent years, edible insects have attracted worldwide attention. Due to the steady population growth, the demands on food production are increasing, which puts a strain on the environment. Insects are emerging as a promising alternative food source with high quality nutrients that are superior in content and composition to even conventional sources. Compared to other sources of animal protein, insects …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 18. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 16. 5. 2023
- Supervisor: Ing. Hana Šubrtová Salmonová, Ph.D.
- Reader: Iva Mrvíková, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KULHAVÁ, Veronika. \textit{Mikrobiologické ukazatele kvality jedlého hmyzu}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/mh4f7z/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Theses on a related topic
-
Analýza alimentárního rizika - výroba konzerv
Veronika Čábelová -
Insects as Food
Julie Posseltová -
Insect as human food and the consumers health risk
Temwani Kaoma -
Zoonotic Aspects of Edible Insects in the Czech Republic
Eva Coufalová -
Jedlý hmyz z hlediska bezpečnosti potravin a výživy v rozvojových zemích
Pavel Pucholt -
Kvalita a bezpečnost jedlého hmyzu
Petra Škvorová -
Hygienická a toxikologická jakost jedlého hmyzu s ohledem na bezpečnost potravin
Žaneta Ferusová -
Výskyt patogenních bakterií ve výrobcích z jedlého hmyzu
Zuzana Váchová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights