Testování mikrobiologické kvality hmyzí suroviny pro pekařské účely – Mgr. Martina Krulíková
Mgr. Martina Krulíková
Diplomová práce
Testování mikrobiologické kvality hmyzí suroviny pro pekařské účely
Testing the microbiological quality of insect raw material for baking
Anotace:
Diplomová práce se věnovala jedlému hmyzu, hodnotila jeho nutriční složení a případná rizika spojená s jeho konzumací. Z možných rizik se zaměřila zejména na mikrobiální rizika a konkrétní mikrobiální profil larev potemníka moučného. Cílem práce bylo provést mikrobiologické analýzy (stanovení celkového počtu mikroorganismů, plísní, enterobakterií a enterokoků) larev potemníka moučného, z něj připravené …víceAbstract:
This Master’s thesis is focused on the edible insects. It evaluates their nutritional composition and the potential risks associated with their consumption. The main objective is microbial profile and risk of yellow mealworm larvae. The aim of this thesis was to perform amicrobiological analysis of raw mealworm (determination of total plate count, fungi, enterobacteria and enterococci), raw insect …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 13. 5. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 3. 6. 2024
- Vedoucí: Ing. Gabriela Franke, Ph.D.
- Oponent: Michal Kosař, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaMagisterský studijní program / specializace:
Potravinářství a výživa člověka / Výživa člověka
Práce na příbuzné téma
-
Nutriční hodnota larev potemníka moučného jako nové potraviny a krmiva
Aneta Slavíková -
Jakostní parametry larev potemníka moučného při různých režimech technologické úpravy
Veronika Božena Hendrychová -
Vliv reziduí léčiv v krmivu na růst a vývoj larev potemníka moučného chovaného jako krmivo či potravina
Ivana Papoušková -
Retence živin u drůbeže při zkrmování diet s podílem moučky z larev potemníka moučného
Lenka Kudlová -
Modul pro monitorování vybraných skleníkových plynů při chovu larev potemníka moučného
Simona Bílková -
Stanovení nutričních hodnot a pozorování životního cyklu potemníka moučného (Tenebrio molitor)
Radek Vychodil -
Korelace degradačních změn u materiálu z potemníka moučného s výstupními signály z elektronického nosu
Adéla Karteczková -
Vliv gregarin na přežívání a vývoj potemníka moučného v laboratorních podmínkách
Pavla Balková