Kateřina Vašíčková
Bachelor's thesis
Antibakteriální aktivita biosurfaktantů
Antibacterial activity of biosurfactants
Abstract:
Tato bakalářská práce pojednává o antibakteriální aktivitě biosurfaktantů. Na začátku je uvedena obecná charakteristika biosurfaktantů, které jsou méně toxické a šetrnější k životnímu prostředí ve srovnání se syntetickými surfaktanty. Dále je popsán kožní mikrobiom jako prostředí pro mikroorganismy a jednotlivé bakterie, které zde obývají. Práce obsahuje literární rešerši antibakteriální aktivity biosurfaktantů …moreAbstract:
This bachelors thesis discusses the antibacterial activity of biosurfactants. It begins with a general characterization of biosurfactants, which are less toxic and more environmentally friendly compared to synthetic surfactants. The skin microbiome is then described as a habitat for microorganisms and the individual bacteria that inhabit it. The thesis includes a literature review on the antibacterial …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 5. 2024
Thesis defence
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
Vašíčková, Kateřina. Antibakteriální aktivita biosurfaktantů. Zlín, 2024. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyBachelor programme / field:
Materials and Technologies / Biomaterials and Cosmetics
Theses on a related topic
-
Biologická aktivita bakterií skupiny Bacillus cereus
Marta Jelínková -
Antibakteriální aktivita konopných extraktů v různém stádiu zralosti
Jana Štěpánová -
Antimikrobiální aktivita bakterií rodu Bacillus
Marie Pruchová -
Výskyt a aktivita patogenní Escherichia coli v potravinách živočišného původu
Martina Kučerová -
Vliv zpracování medu na jeho antimikrobiální aktivitu u bakterie Escherichia coli
Kateřina ŠTEFANOVÁ -
Biosurfaktanty a jejich využití pro inkorporaci hydrofobních domén do moderních nosičových systémů
Tomáš Nešpor