Antibakteriální aktivita biosurfaktantů – Kateřina Vašíčková
Kateřina Vašíčková
Bachelor's thesis
Antibakteriální aktivita biosurfaktantů
Antibacterial activity of biosurfactants
Anotácia:
Tato bakalářská práce pojednává o antibakteriální aktivitě biosurfaktantů. Na začátku je uvedena obecná charakteristika biosurfaktantů, které jsou méně toxické a šetrnější k životnímu prostředí ve srovnání se syntetickými surfaktanty. Dále je popsán kožní mikrobiom jako prostředí pro mikroorganismy a jednotlivé bakterie, které zde obývají. Práce obsahuje literární rešerši antibakteriální aktivity biosurfaktantů …viacAbstract:
This bachelors thesis discusses the antibacterial activity of biosurfactants. It begins with a general characterization of biosurfactants, which are less toxic and more environmentally friendly compared to synthetic surfactants. The skin microbiome is then described as a habitat for microorganisms and the individual bacteria that inhabit it. The thesis includes a literature review on the antibacterial …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 17. 5. 2024
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Vašíčková, Kateřina. Antibakteriální aktivita biosurfaktantů. Zlín, 2024. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyBachelor programme / odbor:
Materials and Technologies / Biomaterials and Cosmetics
Práce na příbuzné téma
-
Biologická aktivita bakterií skupiny Bacillus cereus
Marta Jelínková -
Antibakteriální aktivita konopných extraktů v různém stádiu zralosti
Jana Štěpánová -
Antimikrobiální aktivita bakterií rodu Bacillus
Marie Pruchová -
Výskyt a aktivita patogenní Escherichia coli v potravinách živočišného původu
Martina Kučerová -
Vliv zpracování medu na jeho antimikrobiální aktivitu u bakterie Escherichia coli
Kateřina ŠTEFANOVÁ -
Biosurfaktanty a jejich využití pro inkorporaci hydrofobních domén do moderních nosičových systémů
Tomáš Nešpor