Účinky monoacylglycerolů na růst Bacillus sp. v tavených sýrech – Bc. Jan NAVRÁTIL
Bc. Jan NAVRÁTIL
Diplomová práce
Účinky monoacylglycerolů na růst Bacillus sp. v tavených sýrech
The effect of monoacylglycerols on the growth of Bacillus sp. in processed cheese
Anotace:
Předložená práce se zabývá růstem sporulujících bakterií v taveném sýru s různým obsahem tuku v sušině a také inhibičním účinkem monoacylglycerolů a karagenanu v matrici taveného sýra. Modelové vzorky byly ihned po tavení zaočkovány kulturou Bacillus cereus a Bacillus subtilis a během skladování při 6 ? 2 °C byl stanovován celkový počet mikroorganizmů. Z výsledků vyplývá, že přídavek 0,15 % w/w monoacylglycerolu …víceAbstract:
Present study is aimed at assesing the growth of spoilage bacteria in processed cheese with different fatness and antibacterial effect of monoacylglycerols and carrageenan in matrix of processed cheese. Model samples were inoculated with Bacillus cereus and Bacillus subtilis immediately after melting operation and colony forming unit was determined during storage at 6 ? 2 °C. Results indicate that …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 5. 2011
Identifikátor:
22817
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 1. 6. 2011
Citační záznam
Jak správně citovat práci
NAVRÁTIL, Jan. Účinky monoacylglycerolů na růst Bacillus sp. v tavených sýrech. Zlín, 2011. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 20. 05. 2011
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Práce na příbuzné téma
-
Příprava 1-monoacylglycerolu z kyseliny perfluoroundekanové a testování antimikrobní aktivity
Zdenka NĚMCOVÁ -
Vliv monolaurinu na růst sporulujících bakterií v tavených sýrech
David GERGELA -
Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy
Kristýna JANEČKOVÁ -
Antimikrobní účinky netradičních monoacylglycerolů
Iva HAUERLANDOVÁ -
Vliv furcellaranu a kappa-karagenanu na konzistenci tavených sýrů s přídavkem draselných solí
Natálie Lyčková -
Změny jakosti tavených sýrů v důsledku sterilačního záhřevu
Alena Kratochvílová -
Vliv použitých složek na jakost analogů tavených sýrů
Denisa Vránová -
Využití vybraných hydrokoloidů z řas při výrobě tavených sýrů bez tavicích solí
Jolana Dostálová