Biologická aktivita bakterií skupiny Bacillus cereus – Bc. Bc. Marta Jelínková
Bc. Bc. Marta Jelínková
Diplomová práce
Biologická aktivita bakterií skupiny Bacillus cereus
Biological activity of Bacillus cereus group
Anotace:
Bakterie skupiny B. cereus jsou známé hlavně pro své patogenní působení v potravinách. Tato skupina ale zahrnuje několik rozličných druhů s různou biologickou aktivitou, která ovlivňuje mikroorganizmy, rostliny i živočichy. Ať už je to B. anthracis, který způsobuje smrtelně vážná onemocnění, nebo B. mycoides, který je spojován s podporou růstu rostlin, či B. thuringiensis, který je komerčně využíván …víceAbstract:
Bacteria of Bacillus cereus group are mainly associated with food poisoning. However, this group includes several different species with various biological aktivity that affects microogranisms, plants and animals. Whether it is B. anthracis which causes fatal diseases or B. mycoides which is associated with promoting plant growth or B. thuringiensis which is commercially used as an insecticide.The …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 21. 7. 2020
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Hana Salmonová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
JELÍNKOVÁ, Marta. \textit{Biologická aktivita bakterií skupiny Bacillus cereus}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2020. Dostupné z: https://theses.cz/id/n2e9fv/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Výživa a potraviny / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Antimikrobiální aktivita extraktů z kopřivy dvoudomé (Urtica dioica)
Július Zemaník -
Antimikrobiální aktivita extraktů z řepíku lékařského (Agrimonia eupatoria)
Viktor Bartošík -
Antimikrobiální aktivita hemolymfy včely medonosné, Apis mellifera L.
Miroslav Vacl -
Antibakteriální aktivita a synergický potenciál fenolických sloučenin z kůry kořenů Morus alba
Gabriela Škovranová -
In vitro growth-inhibitory effect of essential oils from spices against Bacillus cereus in vapor phase
Jan Gábor -
Chemical composition and antimicrobial activity of essential oils and supercritical carbon dioxide extracts of Asian spices against food pathogens in liquid and vapor phase
Kateřina Vihanová -
Antimicrobial activity of essential oils from Eucalyptus deglupta
Rafael Sumar -
Antimikrobiální aktivita bakterií rodu Bacillus
Marie Pruchová
Název
Vložil
Vloženo
Práva