Mgr. Karolína Monsportová

Bachelor's thesis

Změna orálního pH po konzumaci vybraných potravin a pokrmů

Changfes in oral pH after consumption of selected foods and meals
Abstract:
Hodnota pH v dutině ústní a její výkyvy mohou přispívat ke vzniku růz-ných nežádoucích stavů, především ke vzniku zubního kazu. Orální pH je ovlivněno různými faktory, jako například složení slin, přítomnost celko-vého onemocnění, individuální složení orálního mikrobiomu a také přijí-maná výživa. V teoretické části této práce jsou popsány informace týkající se právě možnosti ovlivnění orálního prostředí …more
Abstract:
The value of oral pH and its fluctuations may contribute to the devel-opment of various undesirable conditions, in particular to the devel-opment of dental caries. Oral pH is influenced by various factors, such as saliva composition, presence of general disease, individual oral mi-crobiome composition, as well as the nutrition. There is information describe in the theoretical part of this paper, such …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 11. 5. 2020

Thesis defence

  • Date of defence: 27. 5. 2020
  • Supervisor: Mgr. Bc. Petra Borkovcová

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta

Masaryk University

Faculty of Medicine

Bachelor programme / field:
Dental Hygiene / Dental Hygiene

Theses on a related topic

  • No theses on a related topic available.