Poživatelné i nepoživatelné části jedlých rostlin použitelné při barvení textilních materiálů – Bc. Tereza Pitrmanová
Bc. Tereza Pitrmanová
Master's thesis
Poživatelné i nepoživatelné části jedlých rostlin použitelné při barvení textilních materiálů
Edible and inedible parts of edible plants useful in the dyeing of textile materials
Abstract:
Barviva přírodního původu mohou pocházet z rostlin, živočichů či minerálů. Rostlinná barviva lze získat z různých druhů rostlin, jedlých i nejedlých a také z různých částí jedné rostliny. Barva vzniká absorpcí části viditelného spektra elektromagnetického záření mezi 360 nm a 760 nm. Vnímaná barva závisí na interakci mezi elektromagnetickým zářením a objektem. Světlo může být objektem pohlceno, odraženo …moreAbstract:
Dyes of natural origin can come from plants, animals or minerals. Vegetable dyes can be obtained from different types of plants, edible and inedible, as well as from different parts of one plant. Color is produced by the absorption of part of the visible spectrum of electromagnetic radiation between 360 nm and 760 nm. The perceived color depends on the interaction between electromagnetic radiation …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 14. 4. 2022
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Matyáš Orsák, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
PITRMANOVÁ, Tereza. \textit{Poživatelné i~nepoživatelné části jedlých rostlin použitelné při barvení textilních materiálů}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2022. Available from: https://theses.cz/id/n6z6u0/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Theses on a related topic
- No theses on a related topic available.
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights