Studium ztrát tokoferolů vyvolaných oxidovanými lipidy v modelu trávicího traktu – Matyáš Krtička
Matyáš Krtička
Bachelor's thesis
Studium ztrát tokoferolů vyvolaných oxidovanými lipidy v modelu trávicího traktu
Study of tocopherol losses caused by oxidized lipids in in vitro model of the gastrointestinal tract
Abstract:
Cílem této práce bylo zjistit míru ztrát tokoferolů vyvolaných oxidovanými lipidy v modelu trávicího traktu. K této práci byl použit in vitro model trávicího traktu, aby bylo možné simulovat reálné podmínky. Sledovaný byl zejména α -tokoferol, přičemž pokusy byly prováděny na řepkovém oleji, který byl oxidován zahřátím na 60 °C a 180 °C. Předpoklad pro výzkum byl, že oxidované lipidy vedou k významným …moreAbstract:
The aim of this work was to determine the rate of tocopherol loss induced by oxidized lipids in a digestive tract model. An in vitro model of the digestive tract was used for this work in order to simulate real conditions. In particular, α-tocopherol was monitored, and the experiments were performed on rapeseed oil, which was oxidized by heating to 60 ° C and 180 ° C. The premise for the research was …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 22. 4. 2022
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Monika Sabolová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KRTIČKA, Matyáš. \textit{Studium ztrát tokoferolů vyvolaných oxidovanými lipidy v modelu trávicího traktu}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2022. Available from: https://theses.cz/id/nh070u/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Plant oils as a source of vitamin E in the human diet
Petra Libertova
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights