Bc. Kateřina Rivolová

Master's thesis

Staročeské názvy jídel

The old Czech names of meals
Abstract:
Hlavím tématem práce zvané Staročeské názvy jídel je porovnání a etymologická analýza vybraných názvů jídel: varmuže, baba žemlová, huspenina, jelito, jícha, šalše, knedlík, perník a měchura. Cílem bylo vysvětlit dané pojmy a představit je v rámci slovanského, případně indoevropského materiálu.
Abstract:
Anotace: The main theme of this final thesis called Old Bohemian names of meals is a historical-comparative analysis. Names are presented on the base of cookbooks from 14th-18th century. Materials have been taken from documents from 14th18th century, especially from cookbooks dated back to the 16th-18th century. Important part of this thesis comprises analysis of selected names: baba žemlová, huspenina …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 8. 6. 2006

Thesis defence

  • Date of defence: 8. 6. 2006
  • Supervisor: prof. PhDr. Jana Pleskalová, CSc.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta

Masaryk University

Faculty of Arts

Master programme / field:
Philology / Czech Language and Literature

Theses on a related topic

  • No theses on a related topic available.