Optimalizace derivatizace a separace aminokyselin přítomných\nl{} v potravinových doplňcích – Bc. Markéta Marková
Bc. Markéta Marková
Master's thesis
Optimalizace derivatizace a separace aminokyselin přítomných\nl{} v potravinových doplňcích
Optimization of derivatization and separation of amino acids present in supplements
Abstract:
Diplomová práce se zabývá analýzou aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA) přítomných v potravinových doplňcích. Teoretická část je věnována obecné charakteristice aminokyselin, proteinů a potravinových doplňků. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci derivatizace a separace BCAA pomocí RP-HPLC s předkolonovou derivatizací fenylisothiokyanátem. Deriváty aminokyselin byly detekovány pomocí …moreAbstract:
The diploma thesis deals with the analysis of branched chain amino acids (BCAA) present in food supplements. The theoretical part is devoted to the general characteristics of amino acids, proteins and food supplements. The experimental part is focused on the optimization of derivatization and separation of BCAA using RP-HPLC with pre-column derivatization using phenyl isothiocyanate. Amino acid derivatives …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 7. 2021
Accessible from:: 31. 12. 2999
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Lenka Česlová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
MARKOVÁ, Markéta. \textit{Optimalizace derivatizace a separace aminokyselin přítomných$\backslash$nl$\{\}$ v potravinových doplňcích}. Online. Master's thesis. Pardubice: University of Pardubice, Faculty of Chemical Technology. 2021. Available from: https://theses.cz/id/nk6tmi/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
Marková, Markéta. Optimalizace derivatizace a separace aminokyselin přítomných\nl{} v potravinových doplňcích. Pardubice, 2021. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyMaster programme / field:
Chemistry / Analytical Chemistry