Studie změn kyselosti po zamrazení vybraných vícesytných anorganických solí a kyselin – Bc. Radim Štůsek
Bc. Radim Štůsek
Diplomová práce
Studie změn kyselosti po zamrazení vybraných vícesytných anorganických solí a kyselin
Study of freezing-induced acidity changes of selected polyprotic inorganic acids and salts
Anotace:
Mrazení je důležitý proces jak ve vědě, tak v každodenním životě. Jevy doprovázející mrazení jsou zkoumány již desítky let, jejich poznání a kvantifikace jsou však stále nedostačující. Tato práce se zabývá dvěma různými jevy okyselení způsobenými mrazením, které v některých případech mrazení doprovází. Těmito účinky jsou zakoncentrování mrazením a precipitace minerálů. Metoda použitá v této práci spočívá …víceAbstract:
Freezing is an important phenomenon both in science and everyday life. The effects occurring during freezing have been investigated for decades, however their understanding and quantification are still insufficient. This thesis deals with two distinct effects of freezing-induced acidification, which in some cases accompanies freezing. These effects are freeze-concentration and mineral precipitation …více
Jazyk práce: angličtina
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 24. 5. 2024
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/ist0a/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 26. 6. 2024
- Vedoucí: doc. Mgr. Dominik Heger, Ph.D.
- Oponent: Prof. Dr. Thomas Loerting
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaMagisterský studijní program / obor:
Chemie / Fyzikální chemie
Práce na příbuzné téma
-
Studie změn kyselosti mořské vody vlivem mražení
Radim Štůsek -
Freezing-Induced Acidity Changes of Buffered Aqueous Solutions
Susrisweta Behera -
Mrazení vodných roztoků Goodových pufrů: minimalizace změny kyselosti
Lukáš Veselý -
Změny kyselosti sýrů ementálského typu v průběhu zrání
Monika RANDLOVÁ -
Změny kyselosti a vodní aktivity v průběhu zrání Eidamských sýrů
Renata ORSÁGOVÁ -
Mrazení vodných roztoků Goodových pufrů: minimalizace změny kyselosti
Lukáš Veselý -
Study of Processes Associated with Freezing of Aqueous Solutions
Ľubica Vetráková