Bc. Lenka Trnková
Master's thesis
Preference sladidel u konzumentů v ČR
Preferences of sweeteners to consumers in the Czech Republic
Abstract:
Sladká chuť je jedna z nejdůležitějších aspektů sladidel. Sladivost je měřena ke vztahu k sacharóze. Sacharóza přispívá k energetické hodnotě potravin a poskytuje příjemnou sladkou chuť. Zatímco u nízko- a nekalorických sladidel se klade důraz na snížení energetické hodnoty a většina z nich vykazuje nepříjemnou pachuť. Sladidla se rozdělují na intenzivní a objemová. Intenzivní sladidla jsou prakticky …moreAbstract:
Sweet taste is one of the most important aspects of sweeteners. Sweetness is analysed as a relation to sucrose. Sucrose contributes to energy value of food and gives a nice sweet taste. Low-and non-caloric sweeteners are the most important elements to reduce energetic value and they can have a lot of unpleasant aftertaste.Sweeteners are divided into intensive and voluminous. Intensive sweeteners are …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 11. 4. 2019
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Matyáš Orsák, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
TRNKOVÁ, Lenka. \textit{Preference sladidel u konzumentů v ČR}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2019. Available from: https://theses.cz/id/nnhqym/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Nutrition and Foodstuffs / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
E kódy
Martin Bílek
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights