Příjem kofeinu v závislosti na druhu kávy a způsobu přípravy – Ing. Anna Švecová
Ing. Anna Švecová
Master's thesis
Příjem kofeinu v závislosti na druhu kávy a způsobu přípravy
Caffeine intake depending on the type of coffee and method of preparation
Abstract:
Káva je jedním z nejčastěji konzumovaných nápojů na světě. Účinky kávy, pro které si ji mnozí oblíbili, způsobují tři alkaloidy, z nichž nejznámější je určitě kofein. Kofein je nejrozšířenější psychostimulační drogou na světě a na jeho celkovém denním příjmu se káva podílí zhruba z 80 %. Biochemické složení výsledného šálku ovlivňuje mnoho faktorů. Z teoretických poznatků vyvstaly jako nejdůležitější …moreAbstract:
Coffee is one of the most commonly consumed beverages in the world. The effects of coffee, for which many have liked it, are caused by three alkaloids, the most famous of which is certainly caffeine. Caffeine is the most widespread psychostimulant drug in the world and coffee accounts for about 80 % of its total daily intake. The biochemical composition of the resulting cup is affected by many factors …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 7. 2020
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Ondřej Drábek, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ŠVECOVÁ, Anna. \textit{Příjem kofeinu v závislosti na druhu kávy a způsobu přípravy}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2020. Available from: https://theses.cz/id/nvsnkq/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Nutrition and Foodstuffs / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Účinek kofeinu a placebo kofeinu podaného v kávě a jeho vliv na výsledky testu pozornosti.
Barbora Hořáková -
Kofein jako riziko, nebo protektivní faktor?
Aneta HORKÁ -
Kofein a výživa člověka
Daniela Dreslerová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights