Příjem kofeinu v závislosti na druhu kávy a způsobu přípravy – Ing. Anna Švecová
Ing. Anna Švecová
Diplomová práce
Příjem kofeinu v závislosti na druhu kávy a způsobu přípravy
Caffeine intake depending on the type of coffee and method of preparation
Anotace:
Káva je jedním z nejčastěji konzumovaných nápojů na světě. Účinky kávy, pro které si ji mnozí oblíbili, způsobují tři alkaloidy, z nichž nejznámější je určitě kofein. Kofein je nejrozšířenější psychostimulační drogou na světě a na jeho celkovém denním příjmu se káva podílí zhruba z 80 %. Biochemické složení výsledného šálku ovlivňuje mnoho faktorů. Z teoretických poznatků vyvstaly jako nejdůležitější …víceAbstract:
Coffee is one of the most commonly consumed beverages in the world. The effects of coffee, for which many have liked it, are caused by three alkaloids, the most famous of which is certainly caffeine. Caffeine is the most widespread psychostimulant drug in the world and coffee accounts for about 80 % of its total daily intake. The biochemical composition of the resulting cup is affected by many factors …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 21. 7. 2020
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Ondřej Drábek, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ŠVECOVÁ, Anna. \textit{Příjem kofeinu v závislosti na druhu kávy a způsobu přípravy}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2020. Dostupné z: https://theses.cz/id/nvsnkq/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Výživa a potraviny / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Účinek kofeinu a placebo kofeinu podaného v kávě a jeho vliv na výsledky testu pozornosti.
Barbora Hořáková -
Kofein jako riziko, nebo protektivní faktor?
Aneta HORKÁ -
Kofein a výživa člověka
Daniela Dreslerová
Název
Vložil
Vloženo
Práva