Využití NIR spektroskopie ke kontrole kvality potravinářských výrobků – Ing. Lukáš Dvořák
Ing. Lukáš Dvořák
Disertační práce
Využití NIR spektroskopie ke kontrole kvality potravinářských výrobků
Using of FT-NIR spectroscopy for the quality control of food products
Anotace:
Cílem doktorské práce bylo ověřit a zhodnotit možnosti využití FT-NIR spektroskopie v kontrole kvality potravinářských výrobků. Kalibrace hodnotící kvantitu byly tvořeny za účelem stanovení chemických parametrů ovčího, kozího a kravského mléka, medu, kávy a dalších potravin a surovin. Vzorky hodnocených potravin byly měřeny na spektroskopu FT-NIR Antaris ve spektrálním rozlišení 10 000 až 4 000 cm …víceAbstract:
The aim of this thesis was to verify and evaluate the possibility of using NIR spectroscopy usage in food products quality control. The quantitative calibrations were developed to determinate of chemical parameters of sheep, goat and cow milk, honey, coffee and another food and raw materials.Food samples were evaluated by the FT-NIR Antaris spectroscope in a spectral resolution of 10 000 to 4 000 cm …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 23. 11. 2016
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaDoktorský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Vlastnosti a zpracování zemědělských materiálů a produktů
Práce na příbuzné téma
-
Návrh laboratorního systému kalibrace teplotních senzorů
Michal KOPEJSKA -
Kalibrace teplot a tlaků
Karolina PLŠKOVÁ
Název
Vložil
Vloženo
Práva