Sorpce vlhkosti prášku z plodů trnky obecné (\kur{Prunus spinosa})\nl{} s přídavky polysacharidů – Bc. Eliška Dvořáková
Bc. Eliška Dvořáková
Master's thesis
Sorpce vlhkosti prášku z plodů trnky obecné (\kur{Prunus spinosa})\nl{} s přídavky polysacharidů
Moisture sorption of blackthorn powder supplemented with polysaccharides
Abstract:
Práce se zabývá charakterizací vlastností a adsorpčního chování lyofilizovaných prášků z plodů trnky obecné s přídavky inulinu, maltodextrinu a chitosanu (5, 15, 30 a 50 % (m/m)). Charakterizace byla provedena pomocí měření barevnosti, infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací a skenovací elektronové mikroskopie. Největší vliv na změnu barvy měly přídavky chitosanu, u kterých dosáhl parametr …moreAbstract:
The study focuses on the characterization of properties and adsorption behavior of freeze-dried powders from blackthorn fruits with additions of inulin, maltodextrin, and chitosan (at concentrations of 5%, 15%, 30%, and 50% w/w). Characterization was carried out using colour measurement, Fourier-transform infrared spectroscopy, and scanning electron microscopy. Among the additives, chitosan had the …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 10. 5. 2024
Accessible from:: 31. 12. 2999
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
DVOŘÁKOVÁ, Eliška. \textit{Sorpce vlhkosti prášku z plodů trnky obecné ($\backslash$kur$\{$Prunus spinosa$\}$)$\backslash$nl$\{\}$ s přídavky polysacharidů}. Online. Master's thesis. Pardubice: University of Pardubice, Faculty of Chemical Technology. 2024. Available from: https://theses.cz/id/o4q52p/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
Dvořáková, Eliška. Sorpce vlhkosti prášku z plodů trnky obecné (\kur{Prunus spinosa})\nl{} s přídavky polysacharidů. Pardubice, 2024. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyMaster programme / field:
Evaluation and Analysis of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs