Sorpce vlhkosti prášku z plodů trnky obecné (\kur{Prunus spinosa})\nl{} s přídavky polysacharidů – Bc. Eliška Dvořáková
Bc. Eliška Dvořáková
Diplomová práce
Sorpce vlhkosti prášku z plodů trnky obecné (\kur{Prunus spinosa})\nl{} s přídavky polysacharidů
Moisture sorption of blackthorn powder supplemented with polysaccharides
Anotace:
Práce se zabývá charakterizací vlastností a adsorpčního chování lyofilizovaných prášků z plodů trnky obecné s přídavky inulinu, maltodextrinu a chitosanu (5, 15, 30 a 50 % (m/m)). Charakterizace byla provedena pomocí měření barevnosti, infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací a skenovací elektronové mikroskopie. Největší vliv na změnu barvy měly přídavky chitosanu, u kterých dosáhl parametr …víceAbstract:
The study focuses on the characterization of properties and adsorption behavior of freeze-dried powders from blackthorn fruits with additions of inulin, maltodextrin, and chitosan (at concentrations of 5%, 15%, 30%, and 50% w/w). Characterization was carried out using colour measurement, Fourier-transform infrared spectroscopy, and scanning electron microscopy. Among the additives, chitosan had the …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 10. 5. 2024
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
DVOŘÁKOVÁ, Eliška. \textit{Sorpce vlhkosti prášku z plodů trnky obecné ($\backslash$kur$\{$Prunus spinosa$\}$)$\backslash$nl$\{\}$ s přídavky polysacharidů}. Online. Diplomová práce. Pardubice: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/o4q52p/.
Jak správně citovat práci
Dvořáková, Eliška. Sorpce vlhkosti prášku z plodů trnky obecné (\kur{Prunus spinosa})\nl{} s přídavky polysacharidů. Pardubice, 2024. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáMagisterský studijní program / obor:
Hodnocení a analýza potravin / Hodnocení a analýza potravin