Stanovení fytoestrogenů v potravinách – Bc. Anna Šotkovská
Bc. Anna Šotkovská
Bachelor's thesis
Stanovení fytoestrogenů v potravinách
Ascertaining phytoestrogens in food
Anotácia:
Fytoestrogeny jsou rostlinné sloučeniny, vyskytující se v největším množství v sóje a sójových výrobcích, v jeteli, luštěninách, obilninách a ovoci. Jediným zdrojem fytoestrogenů pro živočichy je strava. Po konzumaci a metabolické přeměně vykazují fytoestrogeny v lidském těle estrogenní účinky, a to díky své schopnosti vázat se na estrogenové receptory. Tímto způsobem nám mohou být prospěšné při prevenci …viacAbstract:
Phytoestrogens are plant compounds that occur in large quantities in soy and soy products, in red clover, legumes, grains and fruits. The only source of phytoestrogens for animals is in food. After consumption and metabolism, phytoestrogens in the human body have estrogenic effects, thanks to their ability to bind to estrogen receptors. In this way they are able to assist humans in estrogen-dependent …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 3. 5. 2013
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/y24k5/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 11. 6. 2013
- Vedúci: doc. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.
- Oponent: doc. RNDr. Petr Zbořil, CSc.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasaryk University
Faculty of MedicineBachelor programme / odbor:
Specializations in Health Science / Laboratory Assistant
Práce na příbuzné téma
-
Fytoestrogeny v mléce
Kateřina Hanáková -
Fytoestrogény
Jana Ölvecká