Bc. Anna Šotkovská

Bakalářská práce

Stanovení fytoestrogenů v potravinách

Ascertaining phytoestrogens in food
Anotace:
Fytoestrogeny jsou rostlinné sloučeniny, vyskytující se v největším množství v sóje a sójových výrobcích, v jeteli, luštěninách, obilninách a ovoci. Jediným zdrojem fytoestrogenů pro živočichy je strava. Po konzumaci a metabolické přeměně vykazují fytoestrogeny v lidském těle estrogenní účinky, a to díky své schopnosti vázat se na estrogenové receptory. Tímto způsobem nám mohou být prospěšné při prevenci …více
Abstract:
Phytoestrogens are plant compounds that occur in large quantities in soy and soy products, in red clover, legumes, grains and fruits. The only source of phytoestrogens for animals is in food. After consumption and metabolism, phytoestrogens in the human body have estrogenic effects, thanks to their ability to bind to estrogen receptors. In this way they are able to assist humans in estrogen-dependent …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 3. 5. 2013

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 11. 6. 2013
  • Vedoucí: doc. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.
  • Oponent: doc. RNDr. Petr Zbořil, CSc.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta

Masarykova univerzita

Lékařská fakulta

Bakalářský studijní program / obor:
Specializace ve zdravotnictví / Zdravotní laborant

Práce na příbuzné téma