Syntetické sladidla v potravinách a jejich vliv na organismus – Monika Zikánová
Monika Zikánová
Bachelor's thesis
Syntetické sladidla v potravinách a jejich vliv na organismus
Artificial sweeteners in food and their effect on organism
Abstract:
Syntetická sladidla byla vyvinuta s cílem snížit příjem cukru a s ním spojené onemocnění, jako je obezita, diabetes mellitus, zubní kaz či kardiovaskulární onemocnění. V této práci jsou hodnocena pozitiva a negativa spojována s použitím syntetických sladidel. Tato práce byla koncipována formou literární rešerše a jejím cílem bylo vyhodnotit možná zdravotní rizika vzniklá po konzumaci syntetických sladidel …moreAbstract:
Artificial sweeteners have been developed with the goal to reduce sugar intake and related diseases such as obesity, diabetes mellitus, dental caries, or cardiovascular disease. In this thesis, the positives and negatives associated with the use of artificial sweeteners are evaluated. This thesis was conceived in the form of a literature search, and it aimed to evaluate the possible health risks …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 4. 2022
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Zuzana Hroncová, Ph.D.
- Reader: Luboš Paznocht, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ZIKÁNOVÁ, Monika. \textit{Syntetické sladidla v potravinách a jejich vliv na organismus}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2022. Available from: https://theses.cz/id/ous891/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Umělá sladidla v potravinách
Kristýna Žvátorová -
Schopnost bifidobakterií utilizovat umělá sladidla a cukerné alkoholy jako jediný zdroj energie (DP)
Hana Stachová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights