Jednoduché cukry a jejich náhrady ve výživě člověka. – Karolína Grégrová
Karolína Grégrová
Bachelor's thesis
Jednoduché cukry a jejich náhrady ve výživě člověka.
Simple Sugars and Their Substitutes in Human Nutrition
Abstract:
Jednoduché cukry jsou součástí jídelníčku snad každého člověka. Řadí se mezi sacharidy, jež jsou jedním z hlavních zdrojů energie pro lidský organismus. Složitější molekuly sacharidů tělo zpracovává po delší dobu a zajišťují dlouhodobý zdroj energie, zatím co jednoduché sacharidy, tedy cukry, slouží naopak jako okamžitý zdroj energie, tělo je následně zpracovává jednotlivými metabolickými drahami a …moreAbstract:
Simple sugars are part of everyone‘s diet. They belong to carbohydrates which are one of the main sources of energy for human beeings. More complex molecules of carbohydrates are processed for longer period of time and they ensure longer energy source, vice versa simple carbohydrates, or sugars, are immediate source of energy, they are metabolized in characteristic pathways and if they are in excessive …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 4. 2021
Thesis defence
- Supervisor: Mgr. Milena Matejovičová, Ph.D.
- Reader: Soňa Bogdanovičová, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology
Theses on a related topic
-
Syntetická sladidla v lidské výživě
Petra Bencová -
Přírodní a umělá sladidla a jejich metabolismus v lidském organismu
Alice Kemrová -
Umělá sladidla v potravinách
Libor Matouš -
Sladidla (přírodní i umělá) používaná v potravinářském průmyslu
Pavel PIHLÍK -
Netradiční přírodní rostlinná sladidla
Jana LEŽÁKOVÁ -
Alternativní sladidla ve výživě člověka
Lucie Jáchimová -
Schopnost bifidobakterií utilizovat umělá sladidla a cukerné alkoholy jako jediný zdroj energie (DP)
Hana Stachová -
Sladidla v potravinách a jejich vliv na organismus
Tereza Procházková