Analýza fortifikovaných čerstvých sýrů pomocí HPLC – Bc. Zuzana Beránková
Bc. Zuzana Beránková
Master's thesis
Analýza fortifikovaných čerstvých sýrů pomocí HPLC
HPLC analysis of fortified fresh cheeses
Abstract:
Mléčné výrobky jsou základní potravinou pro miliardy lidí na celém světě. Sýry jsou kvalitním zdrojem bílkovin, tuků a minerálních látek a jejich roční spotřeba je přes 20 milionů tun. Globální poptávka po sýrech navíc stále roste. Mezi oblíbené kategorie sýrů řadíme čerstvé sýry, které se vyznačují jemnou chutí, měkkou konzistencí, nižším obsahem sušiny a zároveň vyšším obsahem mléčného cukru – laktózy …moreAbstract:
Dairy products are a staple food for billions of people around the world. Cheese is a high quality source of protein, fat and minerals, and over 20 million tonnes are consumed annually. Moreover, global demand for cheese continues to grow. One of the most popular categories of cheese is fresh cheese, which is characterised by its mild taste, soft texture, lower dry matter content and higher lactose …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 28. 4. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 20. 5. 2024
- Supervisor: Ing. Veronika Legarová, Ph.D.
- Reader: Luboš Paznocht, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
BERÁNKOVÁ, Zuzana. \textit{Analýza fortifikovaných čerstvých sýrů pomocí HPLC}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2024. Available from: https://theses.cz/id/owtdqq/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Theses on a related topic
- No theses on a related topic available.
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights