Význam mléka a mléčných výrobků v lidské výživě – Eliška Špačková
Eliška Špačková
Bachelor's thesis
Význam mléka a mléčných výrobků v lidské výživě
The Importance of Milk and Dairy Products in Human Nutrition
Abstract:
Tématem bakalářské práce je význam mléka a mléčných výrobků v lidské výživě. Mléko je z výživového hlediska hodnotnou a vyváženou složkou potravy. Je zdrojem plnohodnotných bílkovin, energie v podobě mléčného tuku, lipofilních vitamínů A a D, vitamínů skupiny B, dobře využitelným zdrojem vápníku a dalších minerálních látek. Nejčastěji se setkáváme s mlékem kravským, kozí a ovčí mléko jsou oblíbenými …moreAbstract:
The topic of this thesis is the importance of milk and diary products in human nutrition. From a nutritional point of view, milk and diary products are the source of whole proteins and energy in the form of milk fat. Milk contains fat-soluble vitamins A and D, as well as B vitamins and it is a valuable source of calcium and other minerals. We mostly encounter cow´s milk, but goat's milk and sheep's …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 5. 5. 2020
Thesis defence
- Supervisor: Mgr. Milena Matejovičová, Ph.D.
- Reader: Eva Samková, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology
Theses on a related topic
-
Evaluation of life cycle and nutrient content of Jamaican field crickets (Gryllus assimilis) reared on the dried rapeseed protein
Daniela Slavíková -
Nutritional and bioactive components of fresh sprouts of selected crop species
Agnes Aba Abakah -
Influence of drying on final content of capsaicinoids in selected varieties of chili peppers
Cesar Orlando Fonseca Cruz -
Nutriční a senzorická hodnota alternativ mléčných kysaných výrobků
Lucie Rajmicová -
Senzorická kvalita kozího mléka a fermentovaných mléčných výrobků
Adéla Kocourková -
Průzkum trhu fermentovaných výrobků z kozího mléka
Anna Chodorová -
Vliv enzymové modifikace složek mléka na jakost fermentovaných mléčných výrobků
Veronika Stetsenko -
Inovace fermentovaného výrobku z kozího mléka
Simona Prachařová