Možnosti aplikace rostlinných silic pro konzervaci plodové zeleniny z čeledi Solanaceae – Matěj Stárek
Matěj Stárek
Bakalářská práce
Možnosti aplikace rostlinných silic pro konzervaci plodové zeleniny z čeledi Solanaceae
Potential application of plant essential oils for preservation of Solanaceae fruit vegetables
Anotace:
Rajčata a papriky jsou plody rostlin z čeledi Lilkovitých (Solanaceae), které jsou velice oblíbené a je po nich vysoká poptávka. Jedná se ale o relativně křehkou zeleninu, která navíc lehce podléhá mikrobiální zkáze, pokud nejsou dodrženy správné podmínky skladování a přepravy. Většinou bývají ošetřovány chemickými postřiky, které ale mají mnoho nevýhod a je snaha najít přírodní alternativy, které …víceAbstract:
Tomatoes and peppers are fruits of the Solanaceae family of plants, which are very popular and in high demand. However, they are relatively fragile vegetables which are also easily subject to microbial spoilage if the correct storage and transport conditions are not observed. They are usually treated with chemical sprays, but these have many drawbacks and efforts are being made to find natural alternatives …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 23. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 24. 5. 2023
- Vedoucí: Ing. Pavel Nový, Ph.D.
- Oponent: Kateřina Hanková
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
STÁREK, Matěj. \textit{Možnosti aplikace rostlinných silic pro konzervaci plodové zeleniny z čeledi Solanaceae}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/p4vyfa/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program:
Kvalita potravin a zpracování zemědělských produktů
Práce na příbuzné téma
-
Chemical analysis of the essential oil of selected African plants
Abiodun Ogundele -
Chemical Composition and Antimicrobial Effect of Thymus Vulgaris Essential Oil Against Bacterial Pathogens Causing Pneumonia in Vapour Phase
Nicole Robin -
Chemical composition and antimicrobial activity of essential oils and supercritical carbon dioxide extracts of Asian spices against food pathogens in liquid and vapor phase
Kateřina Vihanová -
Analysis of volatile compounds in a value-added jerky by incorporating Ajwain and Thyme essential oils
Elaine Anit -
Jedlé obaly na bázi mléčných proteinů-příprava, vlastnosti a aplikace v potravinářství
Barbora Smetanová -
Detekce bakterií rodu Xanthomonas patogenních pro rajče a papriku metodou loop-mediated isothermal amplification
Lucie VORÁČKOVÁ -
Detekce virových patogenů v rostlinách rajčat a paprik
Zuzana Lužová -
Detekce bakterií rodu Xanthomonas patogenních pro rajče a papriku metodou multiplex PCR
Mariia RAGOZINA
Název
Vložil
Vloženo
Práva