Genotypizace bakteriocinů u potravinářsky významných bakterií – Monika Boháčková
Monika Boháčková
Bakalářská práce
Genotypizace bakteriocinů u potravinářsky významných bakterií
Genotyping of bacteriocins by food bacteria
Anotace:
Bakteriociny jsou peptidy s antimikrobiální aktivitou syntetizované některými bakteriemi prostřednictvím ribozomů. Bakteriociny dokážou svou schopností ovlivňovat kvalitu a bezpečnost potravin, proto mají vynikající potenciál pro použití jako přírodní konzervační látky v potravinářském průmyslu. Cílem bakalářské práce byla genová typizace bakteriocinů u potravinářsky významných druhů bakterií, konkrétně …víceAbstract:
Bacteriocins are peptides with antimicrobial activity synthesized by some bacteria via ribosomes. Bacteriocins have the ability to influence the quality and safety of food and therefore have excellent potential for use as natural preservatives in the food industry. The aim of the bachelor thesis was the gene typing of bacteriocins in food important bacterial species, specifically lactic acid bacteria …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 17. 5. 2024
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Boháčková, Monika. Genotypizace bakteriocinů u potravinářsky významných bakterií. Zlín, 2024. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáBakalářský studijní program / obor:
Technologie a hodnocení potravin / Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie
Práce na příbuzné téma
-
Antimikrobiální aktivita různých genotypů konopí (Cannabis sativa L.) vhodných pro léčebné použití
Martin Káda -
Antimikrobiální aktivita mikroorganismů izolovaných z fermentovaných potravin
Nina Šonkoľová -
Antimikrobiální aktivita biomasy a bakterií Pectinatella magnifica
Karolína Holečková -
Testování antimikrobiální aktivity vybraných zástupců rodu Bifidobacterium proti patogenním streptokokům a laktokokům
Linda Roudenská -
Podil kyseliny 3-hydroxypropionové na antimikrobiální aktivitě bakterií produkujících reuterin
Denisa Körberová -
Testování antimikrobiální aktivity obalových materiálů s rostlinnými extrakty proti bakteriím rodu Enterococcus
Simona Maňáková -
Genotypizace izolátů Escherichia coli z potravin
Martin OVEČKA