Genotypizace bakteriocinů u potravinářsky významných bakterií – Monika Boháčková
Monika Boháčková
Bachelor's thesis
Genotypizace bakteriocinů u potravinářsky významných bakterií
Genotyping of bacteriocins by food bacteria
Abstract:
Bakteriociny jsou peptidy s antimikrobiální aktivitou syntetizované některými bakteriemi prostřednictvím ribozomů. Bakteriociny dokážou svou schopností ovlivňovat kvalitu a bezpečnost potravin, proto mají vynikající potenciál pro použití jako přírodní konzervační látky v potravinářském průmyslu. Cílem bakalářské práce byla genová typizace bakteriocinů u potravinářsky významných druhů bakterií, konkrétně …moreAbstract:
Bacteriocins are peptides with antimicrobial activity synthesized by some bacteria via ribosomes. Bacteriocins have the ability to influence the quality and safety of food and therefore have excellent potential for use as natural preservatives in the food industry. The aim of the bachelor thesis was the gene typing of bacteriocins in food important bacterial species, specifically lactic acid bacteria …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 5. 2024
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Pavel Pleva, Ph.D.
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
Boháčková, Monika. Genotypizace bakteriocinů u potravinářsky významných bakterií. Zlín, 2024. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyBachelor programme / field:
Food Technology and Assessment / Food Biotechnology and Applied Microbiology
Theses on a related topic
-
Antimikrobiální aktivita různých genotypů konopí (Cannabis sativa L.) vhodných pro léčebné použití
Martin Káda -
Antimikrobiální aktivita mikroorganismů izolovaných z fermentovaných potravin
Nina Šonkoľová -
Antimikrobiální aktivita biomasy a bakterií Pectinatella magnifica
Karolína Holečková -
Testování antimikrobiální aktivity vybraných zástupců rodu Bifidobacterium proti patogenním streptokokům a laktokokům
Linda Roudenská -
Podil kyseliny 3-hydroxypropionové na antimikrobiální aktivitě bakterií produkujících reuterin
Denisa Körberová -
Genotypizace izolátů Escherichia coli z potravin
Martin OVEČKA