Skríning vybraných bakterií využívaných v mlékárenství na schopnost degradace biogenních aminů – Štěpán Beneš
Štěpán Beneš
Bakalářská práce
Skríning vybraných bakterií využívaných v mlékárenství na schopnost degradace biogenních aminů
Screening of Selected Bacteria Used in Dairy Industry to Degradation of Biogenic Amines
Anotace:
Bakalářská práce je zaměřena na ověření schopnosti vybraných bakterií využívaných v mlékárenském průmyslu na degradaci biogenních aminů. Teoretická část se zabývá bio-genními aminy, popisuje jejich vznik, strukturu, výskyt v potravinách a jejich možnou kon-trolu v potravinách. V praktické části byl pomocí HPLC sledován úbytek biogenních aminů, na základě půso-bení 54 kmenů bakterií rodů Lactobacillus …víceAbstract:
The bachelor thesis is focused on the ability of selected bacteria used in the dairy industry to degrade biogenic amines. The theoretical part describes biogenic amines, their origin, structure, occurrence in food and their possible control in food. Purpose of the practical part, the loss of biogenic amines was monitored by HPLC, based on the action of 54 strains of the genera Lactobacillus, Pediococcus …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 2. 5. 2018
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
BENEŠ, Štěpán. \textit{Skríning vybraných bakterií využívaných v mlékárenství na schopnost degradace biogenních aminů}. Online. Bakalářská práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická. 2018. Dostupné z: https://theses.cz/id/p69hrk/.
Jak správně citovat práci
Beneš, Štěpán. Skríning vybraných bakterií využívaných v mlékárenství na schopnost degradace biogenních aminů. Zlín, 2018. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Chemie a technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Účinnost antimikrobiálních látek používaných v kosmetických přípravcích na biofilm pozitivní bakterie
Lucie Bartošová -
Screening dekarboxylasové aktivity u bakterií využívaných v biodegradacích
Jitka Bakalová -
Metody detekce vybraných zoonotických mikroorganismů (Borrelia burgdorferi sensu lato, Ricketsia spp.) využívané v klinické praxi
Michal Dvořák -
Možnosti redukce obsahu biogenních aminů vybranými bakteriemi rodu Lactobacillus
Štěpán Beneš -
Vývoj metody HPLC pro stanovení simulantů bojových chemických látek a jejich stechiometrická degradace na povrchu nanokrystalických oxidů kovů
David ŽIŽKA -
Studium degradace katechinů v zeleném čaji pomocí HPLC s rychlými gradienty a hmotnostně spektrometrickou detekcí
Daniela Havlová -
Zavedení metody na HPLC stanovení diltiazemu a otestování možnosti jeho fotoiniciované degradace
Lenka SOUČKOVÁ -
Vybraná antidepresiva (fluvoxamin, sertralin) - mechanismus působení, výskyt v přírodních vodách a možnosti jejich fotochemické degradace.
Linda MUŠKOVÁ