Bc. Daria Ishchuk

Bachelor's thesis

Kategorizace sichuanské kuchyně a její specifika

A Categorization of Sichuan Cuisine and its Specific Features
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá nedílnou součástí čínské kultury, a to čínskou kuchyní. Konkrétně je téma vymezené na oblast provincie Sichuan. Stěžejní součástí práce je kapitola obsahující korpus čínských jídel, které jsou rozřazeny do kategorií a jsou doplněny o návrh překladu a rozbor. Korpus je primárně rozdělen na základě typu pokrmů na jídla kategorie yao 肴 a jídla kategorie zhuan 馔. Potom dále podle …more
Abstract:
This Bachelor’s thesis is focused on the undeniable part of Chinese culture which is Chinese cuisine. The topic is specifically about cuisine from the region of Sichuan province. The corpus-based chapter is a key part of the thesis and it contains dish names in categories accompanied by a description and a design of Chinese-Czech translation. The corpus is primarily divided by the types of meals into …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 30. 5. 2017

Thesis defence

  • Date of defence: 13. 6. 2017
  • Supervisor: Mgr. Jiří Plucar, Ph.D.
  • Reader: Mgr. et Mgr. Dušan Vávra, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta

Masaryk University

Faculty of Arts

Bachelor programme / field:
International Territorial Studies / Culture Studies of China

Theses on a related topic

  • No theses on a related topic available.