Martin Novotný
Bakalářská práce
Kozí mléko a jeho využití
Goat milk and its utilisation
Anotace:
Kozí mléko obsahuje 87,2 % vody a 12,8 % sušiny. Kozí kolostrum má sušinu 21,7 %. V tuku kozího mléka převládají nasycené mastné kyseliny zejména kvůli kyselině palmitové a stearové. Z bílkovin převládá β-kasein, z minerálních látek vápník a fosfor a z vitamínů retinol. Výborná stravitelnost kozího mléka je dána menší velikostí tukových kuliček, bílkovinami a větším zastoupení mastných kyselin s krátkým …víceAbstract:
Goat milk contains 87.2 % water and 12.8 % total solids. Goat colostrum has 21.7 % total solids. Saturated fatty acids predominate in goat milk fat mainly due to palmitic and stearic acid. From proteins predominates β-casein, from minerals calcium and phosphorus and from vitamins retinol. Goat milk owes its excellent digestibility to smaller size of fat globules, proteins and a larger proportion of …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 19. 4. 2021
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.
- Oponent: Roman Pytel, Ing.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Možnosti zpracování kozího mléka na mléčné výrobky
Martin Novotný -
Trh s ovčími a kozími mléčnými výrobky v Jihočeském kraji
Tereza COUFALOVÁ -
Bezlaktózové mléčné výrobky
Alice Andrlová -
Technologicky a hygienicky významné skupiny mikroorganismů osidlující výrobky z kozího mléka.
Kristýna Chybová -
Mléčné výrobky vhodné pro spotřebitele s laktózovou intolerancí
Nela Kumová -
Vliv vybraných bioaktivních látek na mikroorganismy kontaminující mléko a mléčné výrobky
Lenka Dostálová -
Mléčná užitkovost dojných plemen koz
Vendula Dořmanová -
Vyhodnocení mléčné užitkovosti dojených plemen koz v ČR
Dagmar Zusková