Martin Novotný

Bachelor's thesis

Kozí mléko a jeho využití

Goat milk and its utilisation
Abstract:
Kozí mléko obsahuje 87,2 % vody a 12,8 % sušiny. Kozí kolostrum má sušinu 21,7 %. V tuku kozího mléka převládají nasycené mastné kyseliny zejména kvůli kyselině palmitové a stearové. Z bílkovin převládá β-kasein, z minerálních látek vápník a fosfor a z vitamínů retinol. Výborná stravitelnost kozího mléka je dána menší velikostí tukových kuliček, bílkovinami a větším zastoupení mastných kyselin s krátkým …more
Abstract:
Goat milk contains 87.2 % water and 12.8 % total solids. Goat colostrum has 21.7 % total solids. Saturated fatty acids predominate in goat milk fat mainly due to palmitic and stearic acid. From proteins predominates β-casein, from minerals calcium and phosphorus and from vitamins retinol. Goat milk owes its excellent digestibility to smaller size of fat globules, proteins and a larger proportion of …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 4. 2021

Thesis defence

  • Supervisor: doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.
  • Reader: Roman Pytel, Ing.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta