Význam vlákniny ve výživě člověka a metody jejího stanovení v mořských a sladkovodních řasách – Bc. Petra ŽÁKOVÁ
Bc. Petra ŽÁKOVÁ
Master's thesis
Význam vlákniny ve výživě člověka a metody jejího stanovení v mořských a sladkovodních řasách
The meaning of dietary fibre in human nutrition and methods of its determination in seaweeds and freshwater alga
Abstract:
Vláknina je důležitou nutriční složkou potravy. Cílem diplomové práce bylo zjistit možnosti stanovení vlákniny v mořských a sladkovodních řasách a vybrat nejvhodnější metodu pro tuto surovinu. Vláknina byla stanovena oxidační hydrolýzou, metodou podle Henneberg-Stohmanna a enzymaticky.Abstract:
The dietary fibre is an important nutritive component of food. The aim of the graduation theses was to discover possibilities of the dietary fibre determination in seaweeds and freshwater algae and to choose the optimal method for this raw materials. The dietary fibre was determined by the oxidative hydrolysis, the method after Henneberg {--} Stohmanna and the enzymatic method.
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 5. 2008
Accessible from:: 16. 5. 2008
Identifier:
8082
Thesis defence
- Date of defence: 2. 6. 2008
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ŽÁKOVÁ, Petra. \textit{Význam vlákniny ve výživě člověka a metody jejího stanovení v mořských a sladkovodních řasách}. Online. Master's thesis. Zlín: Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology. 2008. Available from: https://theses.cz/id/q21aj9/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
ŽÁKOVÁ, Petra. Význam vlákniny ve výživě člověka a metody jejího stanovení v mořských a sladkovodních řasách. Zlín, 2008. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 16. 05. 2008
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou od 16. 5. 2008 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlný text práce je k dispozici v elektronické podobě.
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyMaster programme / field:
Chemistry and food technologies / Technology, hygiene and economics of food production
Theses on a related topic
-
Mořské a suchozemské řasy jako významný zdroj důležitých komponent lidské stravy
Silvie VALOUŠKOVÁ -
Optimalizace metodiky na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas
Ludmila Machů -
Řasy a jejich použití v kosmetice
Kateřina OBDRŽÁLKOVÁ -
Stanovení proteinů v mořských a sladkovodních řasách
Martina PASTYŘÍKOVÁ -
Optimalizace metodiky na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas
Ludmila Machů -
Stanovení vlákniny ve vybraných druzích sladkovodních řas
Zuzana HRDINOVÁ -
Stanovení vlákniny v produktech z mořských a sladkovodních řas na přístroji ANKOM Fiber Analyzer.
Lenka DLABAČOVÁ