Význam vlákniny ve výživě člověka a metody jejího stanovení v mořských a sladkovodních řasách – Bc. Petra ŽÁKOVÁ
Bc. Petra ŽÁKOVÁ
Master's thesis
Význam vlákniny ve výživě člověka a metody jejího stanovení v mořských a sladkovodních řasách
The meaning of dietary fibre in human nutrition and methods of its determination in seaweeds and freshwater alga
Anotácia:
Vláknina je důležitou nutriční složkou potravy. Cílem diplomové práce bylo zjistit možnosti stanovení vlákniny v mořských a sladkovodních řasách a vybrat nejvhodnější metodu pro tuto surovinu. Vláknina byla stanovena oxidační hydrolýzou, metodou podle Henneberg-Stohmanna a enzymaticky.Abstract:
The dietary fibre is an important nutritive component of food. The aim of the graduation theses was to discover possibilities of the dietary fibre determination in seaweeds and freshwater algae and to choose the optimal method for this raw materials. The dietary fibre was determined by the oxidative hydrolysis, the method after Henneberg {--} Stohmanna and the enzymatic method.
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 16. 5. 2008
Zverejniť od: 16. 5. 2008
Identifikátor:
8082
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 2. 6. 2008
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ŽÁKOVÁ, Petra. \textit{Význam vlákniny ve výživě člověka a metody jejího stanovení v mořských a sladkovodních řasách}. Online. Diplomová práca. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Faculty of Technology. 2008. Dostupné z: https://theses.cz/id/q21aj9/.
Jak správně citovat práci
ŽÁKOVÁ, Petra. Význam vlákniny ve výživě člověka a metody jejího stanovení v mořských a sladkovodních řasách. Zlín, 2008. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 16. 05. 2008
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou od 16. 5. 2008 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlný text práce je k dispozici v elektronické podobě.
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyMaster programme / odbor:
Chemistry and food technologies / Technology, hygiene and economics of food production
Práce na příbuzné téma
-
Mořské a suchozemské řasy jako významný zdroj důležitých komponent lidské stravy
Silvie VALOUŠKOVÁ -
Optimalizace metodiky na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas
Ludmila Machů -
Řasy a jejich použití v kosmetice
Kateřina OBDRŽÁLKOVÁ -
Stanovení proteinů v mořských a sladkovodních řasách
Martina PASTYŘÍKOVÁ -
Optimalizace metodiky na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas
Ludmila Machů -
Stanovení vlákniny ve vybraných druzích sladkovodních řas
Zuzana HRDINOVÁ -
Stanovení vlákniny v produktech z mořských a sladkovodních řas na přístroji ANKOM Fiber Analyzer.
Lenka DLABAČOVÁ