Problematika arzenu v potravinách a potenciální riziko pro osoby dodržující bezlepkovou dietu – Bc. Tomáš Nekula
Bc. Tomáš Nekula
Bachelor's thesis
Problematika arzenu v potravinách a potenciální riziko pro osoby dodržující bezlepkovou dietu
The issue of arsenic in food and the potential risk for people following the gluten-free diet
Abstract:
Bakalářská práce se věnuje problematice arsenu v životním prostředí, jeho obsahu v potravinách a s tím souvisejících možných negativních účinků na zdraví člověka. Blíže se zaměřuje na situaci v České republice a specifické rizikové skupiny, především celiaky. Praktická část se zabývá expozicí arsenu osob dodržujících bezlepkovou dietu. Sestává z dotazníkového šetření spotřeby rýže a výrobků z ní u …moreAbstract:
This bachelor thesis focuses on the issue of arsenic in the environment, its levels in foodstuffs and the associated potential negative consequences on human health. More closely it focuses on the situation in the Czech Republic and on specific risk groups, particularly people sufferning from celiac disease. The practical part focuses on the exposure to arsenic of people adhering to the gluten-free …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 5. 2019
Identifier:
https://is.muni.cz/th/zjdm7/
Thesis defence
- Date of defence: 4. 6. 2019
- Supervisor: RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
- Reader: Mgr. Filip Martiník
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
NEKULA, Tomáš. \textit{Problematika arzenu v potravinách a potenciální riziko pro osoby dodržující bezlepkovou dietu}. Online. Bachelor's thesis. Brno: Masaryk University, Faculty of Medicine. 2019. Available from: https://theses.cz/id/q2jxrb/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasaryk University
Faculty of MedicineBachelor programme / field:
Specializations in Health Science / Nutritive therapist
Theses on a related topic
-
Enzymy produkované probiotickou bakterií jako alternativa bezlepkové diety.
Michaela Šťastná -
Bezlepková dieta u nemocných s podvýživou
Veronika Šimková -
Jakost těstovin z rýžové mouky
Zuzana Lustigová -
Sledování vlivu aplikace kukuřičné a rýžové mouky jako náhrady fosforečnanů na technologické vlastnosti masných výrobků
Petra Polcová -
Obsah arsenu v rýži a ve výrobcích z rýže
Hana Pokorná