Problematika arzenu v potravinách a potenciální riziko pro osoby dodržující bezlepkovou dietu – Bc. Tomáš Nekula
Bc. Tomáš Nekula
Bakalářská práce
Problematika arzenu v potravinách a potenciální riziko pro osoby dodržující bezlepkovou dietu
The issue of arsenic in food and the potential risk for people following the gluten-free diet
Anotace:
Bakalářská práce se věnuje problematice arsenu v životním prostředí, jeho obsahu v potravinách a s tím souvisejících možných negativních účinků na zdraví člověka. Blíže se zaměřuje na situaci v České republice a specifické rizikové skupiny, především celiaky. Praktická část se zabývá expozicí arsenu osob dodržujících bezlepkovou dietu. Sestává z dotazníkového šetření spotřeby rýže a výrobků z ní u …víceAbstract:
This bachelor thesis focuses on the issue of arsenic in the environment, its levels in foodstuffs and the associated potential negative consequences on human health. More closely it focuses on the situation in the Czech Republic and on specific risk groups, particularly people sufferning from celiac disease. The practical part focuses on the exposure to arsenic of people adhering to the gluten-free …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 13. 5. 2019
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/zjdm7/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 4. 6. 2019
- Vedoucí: RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
- Oponent: Mgr. Filip Martiník
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasarykova univerzita
Lékařská fakultaBakalářský studijní program / obor:
Specializace ve zdravotnictví / Nutriční terapeut
Práce na příbuzné téma
-
Enzymy produkované probiotickou bakterií jako alternativa bezlepkové diety.
Michaela Šťastná -
Bezlepková dieta u nemocných s podvýživou
Veronika Šimková -
Jakost těstovin z rýžové mouky
Zuzana Lustigová -
Sledování vlivu aplikace kukuřičné a rýžové mouky jako náhrady fosforečnanů na technologické vlastnosti masných výrobků
Petra Polcová -
Obsah arsenu v rýži a ve výrobcích z rýže
Hana Pokorná